ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Aπό τις πιό ωραίες εμπειρίες μου υπήρξε και η διάσχιση της Βάλια Κάλντα.

Ηταν η πρώτη μου απόπειρα να ξεκινήσω το άθλημα, αλλά συνάμα και περιπέτεια και ψυχαγωγία, της ορειβασίας. Η Βάλια Κάλντα είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ηπειρωτικής γής, μέρος όμως βρίσκεται και στο νομό Γρεβενών. Πανύψηλα βουνά ,πυκνά δάση, λίμνες με κρυστάλλινα νερά περιμένουν να προσφέρουν χαρά και ειρήνη στον αναβάτη που θα αποφασίσει να διασχίσει τη Βάλια Κάλντα. Αν και ήταν η πρώτη ορειβατική μου εμπειρία ήταν και από τις πιό δύσκολες γιατί ο αρχηγός της ομάδας είχε αποφασίσει να γίνει διάσχιση της περιοχής χωρίς διανυκτέρευση όπως ήταν το σύνηθες για μιά περιοχή τόσο μεγάλη σαν τη Βάλια Κάλντα.Μετά απο μιά κοπιαστική ανάβαση που διήρκεσε αρκετές ώρες φθάσαμε σε ένα πανέμορφο τοπίο με λίμνες διάσπαρτες εδώ και εκεί όπου και ξεκουραστήκαμε μετά την πολύωρη πεζοπορία μας και βγάλαμε φωτογραφίες. Είμασταν στην κορυφή της Φλέγκα σε 2.159μ όπου εκεί απο νωρίς το απόγευμα αν και Καλοκαίρι η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά και χρειάζεται κατάλληλο ντύσιμο και εξοπλισμό. Από εδώ και πέρα έπρεπε να βαδίσουμε γρήγορα ώστε να διασχίσουμε την περιοχή Αρκουδόρεμα που όπως υπονοεί και η λέξη στο ρέμα αυτό κατοικούν αρκούδες. Το ρέμα αυτό βασικά είναι μια τεράστια έκταση και καλύπτεται από πυκνά δάση και δύσβατα μονοπάτια,όπου σε μερικά σημεία μάλιστα το μονοπάτι το δικό μας στένευε και ίσα ίσα που χωρούσε ένα άτομο. Απο κάτω ένας κατακόρυφος γκρεμός γεμάτος δένδρα να κρέμονται φυτρωμένα κατα μήκος του και να συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό.Οι στάσεις τώρα για ξεκούραση είχαν λιγοστέψει καθώς έπρεπε να βγούμε από το περίφημο ρέμα πριν νυχτώσει.Στο τοπίο εμφανίζονταν ολόκληρα δάση με διαφορετικά είδη δένδρων και χρωμάτων κάθε φορά όπως οξιές,πεύκα διαφόρων ποικιλιών, πανέμορφα αγριολούλουδα.Το μονοπάτι γινόταν όλο και πιό κατηφορικό καθώς πλησιάζαμε στο χωριουδάκι που μας περίμενε για την διανυκτέρευση μας, ήταν πνιγμένο μέσα στο πράσινο και τριγυρισμένο από γάργαρα νερά.Η πεζοπορία συνολικά διήρκεσε από 10-11 ώρες για τους ταχύτερους έως και 15 περίπου για τους τελευταίους.Ήταν σίγουρα δύσκολα αλλά άξιζε τον κόπο.

Αφου τακτοποιηθήκαμε σε δωμάτια καταλήξαμε σε τοπικό ταβερνάκι. Εκεί ακολούθησε τσιμπούσι(δικαίως μετά τόσους κόπους), και ρεμπετικά τραγούδια απο συνοδοιπόρους που είχαν φέρει τα μουσικά τους όργανα. Η πρώτη αυτή ορειβατική εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη από πολλές απόψεις. Μόνο γνωρίζοντας απο κοντά την Ελληνική Φύση αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πολύτιμή είναι για την επιβίωση μας και πόσο αξίζει την προστασία μας.

Η Βάλια Κάλντα έχει ανακυρηχθεί Εθνικός Δρυμός και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές.

Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί τόπο κατοικίας της καφετιάς Αρκούδας.
Εδώ ζεί επίσης ο γύπας , ο βασιλαετός, το αγριόγιδο,το ζαρκάδι,ο λύκος,το αγριογούρουνο και η βίδρα.Είναι ένας δρυμός μοναδικής οικολογικής και αισθητικής αξίας…
και γιά όσους ενδιαφέρονται να μπούν στην παρέα μας : yoga4therapy@yahoo.grXειμωνιάτικο τοπίο


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.